Update van de bouwplaats met.....werkvoorbereider Bram van Lier

08 feb. 2017

Bram is sinds augustus in dienst bij Bouwbedrijf van Stiphout. Als werkvoorbereider is hij spin het web en heeft vooral contact met kopers, leveranciers, onderaannemers en uitvoerder Henk Penninx. We stellen hem een aantal vragen.

Waar baalde je de afgelopen weken van?
“De vorst! Door het koude weer van de afgelopen weken konden we minder hard vooruit dan we hoopten, met name de werkzaamheden aan de gevels. Gelukkig is het koude weer het land uitgejaagd en zijn de metselwerkzaamheden hervat. We hopen dat we door kunnen bouwen de komende weken.”

Ok…metselen met vorst: waarom kan dat niet?
“Dit heeft te maken met de verwerkingsvoorschriften van metselmortel. Tijd voor een verkorte les scheikunde op de bouwplaats. Bij lage temperaturen vinden er minder chemische reacties plaats. Water en kalk zijn belangrijke bestanddelen in cementmortel. Kalk heeft als eigenschap dat het bij een temperatuur van drie graden of lager bijna niet meer met water bindt. Door bevriezing van het water kan de metselmortel zich bovendien niet hechten aan de stenen en kan ervoor zorgen dat de mortel uit kan zetten. Gevolg is dan een instabiele muur en/of scheurvorming in het metselwerk. Simpel gezegd: mortel haalt zijn sterkte niet en vriest kapot.”

Als we vooruit kijken: wat staat er op het programma?
“De komende weken gaan we meters maken om de woningen in fase 1 en 2 zo snel mogelijk wind –en waterdicht te krijgen, zodat het weer geen vat meer heeft op de werkzaamheden. De Klompenfabriek loopt op schema. Bij deze woningen zijn de hoofddaken inmiddels waterdicht. De dakpannen liggen erop, bij droog weer wordt de gevel gevoegd. Het glas is deels geplaatst, de trappen en tussenwanden staan op hun plek. Volgende stap is het tekenwerk ten behoeve van water, gas en elektriciteit.”

En hoe gaat het met de andere woningen?
“Bij de tweekappers (woning 11 tot en met 25) gaan we het metselwerk afronden. De steigers zijn bij de meeste woningen geplaatst, de kozijnen bijna geheel gemonteerd. Daarna wordt de kap aangebracht gelegd, worden de gevels gevoegd en de ramen geplaatst. Ondertussen kunnen we hier ook de trappen en tussenwanden plaatsen en het leidingwerk aftekenen.”

Dat leidingwerk aftekenen is vrij cruciaal. Krijgen de kopers nog een mogelijkheid om dat te controleren?
“Ja, dat is een vrij nauwgezet werkje. Zodra dat gebeurd is, nodigen we de kopers uit om het te beoordelen. Het doel hiervan is niet om de leidingen nog te verleggen, maar om vast te stellen of de leidingen op de juiste plaats zijn voorzien en de koper een indruk te geven van de plaatsing van de voorzieningen. Als er afwijkingen zijn, kunnen we dit aanpassen en oplossen. Vervolgens wordt het freesproces gestart, de leidingen gemonteerd en wordt de cementdekvloer aangebracht.

Tijdens deze kijkdag krijgen deze kopers ook de gelegenheid om door de woning heen te wandelen. Natuurlijk is het mogelijk om andere vragen te stellen die met de bouw van de woning te maken hebben. De uitnodiging hiervoor ontvangen de kopers binnenkort.”