Samen bouwen aan een nieuwe wijk

06 apr. 2018

Toen Piet en Sandra van Kasteren 1 juni 2017 de sleutel kregen van hun nieuwbouwhuis in de Rooise Gaard in Sint-Oedenrode, konden ze niet wachten om van hun nieuwe huis een thuis te maken. “Eén van de leukste dingen in het proces is dat je vooraf bedenkt hoe je huis eruit gaat zien. Toen we de sleutel kregen, was dat het moment waarop we onze ideeën daadwerkelijk konden gaan realiseren. Harstikke spannend én leuk! Je zet je huis helemaal naar eigen hand en richt het in naar jouw smaak. Hoe gaaf is het dan dat de badkamer en keuken precies zo geworden zijn als dat we vooraf hadden bedacht. Ondertussen wonen we hier alweer een half jaar. In grote lijnen is het huis af, maar voor ons gevoel zijn we nog lang niet klaar. Want één ding is zeker: goed werk heeft tijd nodig.”

Met twee opgroeiende kinderen vonden Piet en Sandra van Kasteren dat het tijd was om op zoek te gaan naar een nieuw huis. “We wilden meer ruimte; een grotere tuin, een badkamer met een bad en een speelkamer voor de kinderen.” Hun zoektocht eindigde in nieuwbouwwijk Rooise Gaard. Zowel Piet als Sandra zijn gecharmeerd van de gekozen stijl voor de wijk. “De oude elementen van huizen die je nog terugvindt in Sint-Oedenrode geven het geheel een meer klassieke stijl. Dat geeft de wijk direct sfeer.”


Wijk in aanbouw

In mijn hoofd was het plaatje van een nieuwe wijk al helemaal klaar, maar in de praktijk gaan er heel wat uren inzitten voordat de wijk af is”, bekent Sandra. Volgens Piet is de dynamiek in een wijk in aanbouw een stuk hectischer dan in een bestaande wijk. “Alles moet nog vorm krijgen. Er rijden vrachtwagens door de wijk en bij ons aan de overkant wordt in de avonduren nog hard gewerkt. Toch heb ik geen last van de werkzaamheden die om ons heen gebeuren. Het heeft ook wel wat om te zien hoe zo’n wijk groeit.”


Buurtgevoel

Het leuke aan een nieuwbouwwijk is volgens het echtpaar dat je ‘met z’n allen in hetzelfde schuitje zit’. Dat schept al meteen een buurtgevoel. Samen bouwen we aan een nieuwe wijk, vat Sandra de saamhorigheid met de buurtbewoners samen. “Veel mensen die hier zijn komen wonen, hebben een stap vooruit gezet in hun leven. Er is continu beweging; de wijk bruist. Voordat we de sleutel kregen, wisten we al wie onze nieuwe buren werden en hebben we met hen contact gezocht. Het klikte meteen. Bovendien hebben we meteen wat dingen met elkaar afgestemd, zoals of we allebei een dakkapel willen en wat onze plannen zijn voor de tuin. Het leuke is dat hun kinderen in dezelfde leeftijd als onze jongens zijn. Ook die hadden elkaar al snel gevonden.”


Bouwpeertjes boven eettafel

Uiteindelijk heeft alles tijd nodig, concludeert het echtpaar. “Ondanks dat we ons hier al thuis voelen, is het huis nog niet af. De grote dingen zoals vloeren, muren, keuken en badkamer zijn gedaan, maar daarna komt er nog een heleboel meer bij kijken. Je bent niet zomaar in een half jaar klaar. Vandaar dat de bouwpeertjes nog boven de eettafel hangen”, lacht Sandra.


Realistisch beeld

Een nieuwbouwhuis ‘koop’ je vanaf de tekening. Je hebt het huis nog niet in het echt gezien. Komt het beeld van de brochure overeen met de werkelijkheid? “Een tijdje terug keek ik nog eens in de brochure en dacht: daar wonen we nu echt. Het enige wat er nu nog niet staat, zijn de ruige bomen op de achtergrond. Maar ook dat heeft tijd nodig”, aldus Piet.