Op de Rooi(s)e loper... Van Aarle Kozijnen

20 okt. 2016

Rooienaar Erik van Aarle levert met zijn bedrijf de kozijnen voor de woningen

‘Wat je levert, moet goed zijn!’

Deuren en kozijnen: typisch van die elementen die een huis kunnen maken of breken. Tegenwoordig in alle soorten en maten te verkrijgen: staal, aluminium, kunststof of hout. Voor de bouw van de Rooise Gaard kozen we natuurlijk voor hout. Ten eerste omdat de gemeente dit voorschreef in het beeldkwaliteitplan van de wijk. Hout hoort bij het stijl van de woningen die we bouwen. Ten tweede is hout een natuurlijk isolerend product en dat past in het energiezuinige karakter van de woningen.

Het hardhout dat wij gebruiken voor jullie woningen is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Voor de kozijnen gebruiken we mahoniehout, een harde houtsoort uit Afrika. De leverancier van de kozijnen vonden we in ons eigen Rooi bij Erik van Aarle. Op de Ollandseweg bevindt zich de gelijknamige houthandel. Een paar kilometer verderop in Boxtel staat de kozijnenfabriek van Van Aarle.

Naadloos

Het maken van kozijnen was tot tien jaar geleden een handmatige aangelegenheid voor Van Aarle. Er waren vakmensen nodig die snapten op welke wijze hout bewerkt moest worden. Tegenwoordig gaat het er iets anders aan toe. Erik: ‘Een aantal jaren geleden hebben we fors geïnvesteerd in het machinepark. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van de menselijke factor en kunnen we toch kwaliteit blijven leveren. Dankzij de geavanceerde CNC-machine (een compleet computergestuurde machine) is het voor ons mogelijk om allerlei soorten en maten kozijnen te maken. Bovendien sluiten alle onderdelen naadloos op elkaar aan. Er komt geen schroef meer aan te pas.’

In een notendop: het productieproces

Voordat het hout de machine in gaat, controleren medewerkers het hout grondig. Eerst worden de lange balken op maat gezaagd, vervolgens freest de CNC-machine de verschillende elementen van het kozijn. Ieder stuk hout dat de machine ingaat, krijgt een barcode. Erik legt uit: ‘Deze barcode is een soort boodschappenlijstje voor de machine. Hierop staan achtereenvolgens alle bewerkingen die nodig zijn voor het specifieke onderdeel van het kozijn.’ Het in elkaar zetten van de kozijnen is mensenwerk en vereist vakmanschap. Vervolgens worden de kozijnen voorzien van grondverf. Laatste stap is de montage; in de werkplaats worden de kunststenen onderdorpels en het hang –en sluitwerk meteen gemonteerd. Tussentijds vindt er steeds controle plaats want, zo vertelt Erik: ‘wat je levert, moet goed zijn.’ Uiteindelijk komen de kozijnen vrijwel compleet op de bouwplaats aan en kunnen direct in het werk gesteld worden.